2009年1月27日星期二

[聞者傷心見者流淚] 煨番薯母女遭檢控 200人圍觀求情

煨番薯母女遭檢控

【明報專訊】農曆新年是小販擺賣掙錢的良機,一對賣煨番薯的母女趁年卅晚,在西環卑路乍街後巷叫賣,遭食環署小販管理隊票控及拘捕。途人見狀代為求情稱「個個都想回家團年」、「家境好都不用擺賣啦」,有人更願代交罰款。惟販管隊人員充耳不聞惹起公憤,引來近 200市民圍觀及直斥不近人情,事件擾攘個半小時,母女終被帶走,一名熱心市民奉上100元給她們送暖。

被販管隊票控的女事主姓陳(53歲),與20餘歲的女兒一併被帶走,兩籮番薯及手推車遭充公。街坊表示,陳婦非全職小販,僅每年年卅晚至初三才到西環卑路乍街33號一後巷叫賣煨番薯。該處屬旁邊的堅城中心,但職員指沒向食環署投訴,附近西餅店負責人亦指母女沒阻礙店舖做生意。

被販管隊帶走 市民追贈100元

昨午12時許,陳母與女兒抵達上址開檔,至下午2時許小販管理隊巡經,指她們非法擺賣要發出傳票及拘捕她們,途人見狀紛紛代為求情說:「今日年卅晚,個個都想回家團年,唔好拉人返去啦!」、「口頭警告算啦!」有人更願代交罰款,但販管隊決定秉公辦理,引來大批市民口諸圍攻。

由於群情洶湧,兩部警車在15分鐘後到場協助調解,有市民不滿說:「現在又不是打劫,又不用捉賊,拉小販都咁大陣仗,簡直浪費警力。」又指摘販管隊選擇性執法,因附近北街當時正有多間花檔及菜檔將貨物放於路上嚴重阻街,但他們視而不見。

擾攘近個半小時,販管隊將母女帶上食環署車輛,一名市民突從人群中撲出,將100元塞向陳婦手中,陳婦報以微笑,寒冷氣溫下感受一絲溫暖。



高登討論:
http://forum5.hkgolden.com/view.aspx?message=1560438
一o的我好同意既回應:
牛腩3號:
呢d 就係曾蔭權口中所講o既和諧社會?
年三十晚都唔可以放人一馬,法律真係要咁撚硬去執行? 法律不外乎人情? 執法o既撚樣有冇人性?

香港政府淨係識學撚埋大陸嗌撚埋d 口號式,咩逆境自強,食撚屎啦,成事不足,敗事有餘:o)政府好撚忘本,如果香港只係單靠金融會有今日咁繁榮? 街邊檔養大左幾多香港人,政府會唔撚知?
穩金融,撐企業,保就業 係邊撚個講架? 講一套做一套,穩金融得個講字,撐企業成事不足,保就業? 呸平時點做唔理你啦,但新年期間都唔可以容忍街頭小食幾日? 節日比番少少祥和氣氛市民得唔撚得先?
白之子孫:
d燴蕃薯有幾唔乾淨呀?熱架!成日將d街頭小食妖魔化,講到d小販下下都將d煙灰掉落d野食度....d死人番書仔識條撚咩!!d酒店自助餐一撚日食到人食物中毒,咁又點計?呢d先係唔理市民健康
信譽有限公司:
香港正苦仲想ON9到幾時,我真係睇到火都黎,成撚日話逆境自強,屌你老母
人地有手有腳想做下小生意搵下錢,又拉人,呃綜援果班又唔理
係唔係想香港搞共產呀屌撚你,中國人最講情,你年三十晚拉撚左人想點
有時D野隻眼開隻眼閉咪算,咩撚野都指引指引指引指引指引指引指引
不如諗下香港有幾多以前既特色比班高官搞到冇曬,新聞到又講食店出面整煲仔飯又拉
又話危險,屌撚你,煲左十幾廿年都係咁煲,出事我又未聽過,你班死狗官個老豆細個冇帶過你班仆街去食

2 則留言:

  1. 我住在另一個區域,本來每年在新年時都會有班小販叫賣,場境好不熱鬧,可惜到了年初二,當我想幫襯的時候已經被人趕走了,以往的盛景不再,讓我感到很唏噓。

    真的有必要在新年期間嚴勵地執法去票控及拘他們嗎?正如有人所言,小販也算是正當職業,就在這種需要逆境自強的時候及在喜慶的節日間,去趕盡他們,我覺得很不舒服。

    p.s 剛好我也寫了篇blog,講關於小販被趕的感受:
    http://benlaux.blogspot.com/2009/01/blog-post_27.html

    回覆刪除
  2. @ Ben Lau:
    係呀,,,我記得以前一到新年,夜晚深水po或者MK都有好多小販.
    成個小花市咁,真係幾開心架. 其實香港真係冇晒節目氣氛,無論新年或者X,mas都係.....

    回覆刪除