About Me


我第一個Blog的誕生日大約是2005年10月左右,到現在差不多有11年時間,期間搬了好幾次家,
由MSN Space到SinaBlog,再用BlogEngine.NETWordPress自己搭建,直至現在的Blogger。

我寫Blog並沒有一個主題,都是分享一些生活上,網絡上看到的東西,分享一下電腦資訊或程式設計心得。
由2005到現在2016,由我23歲到現在35歲,
日子久了,寫Blog心態都有不同,不追求人流,沒有矚目的設計,簡簡單單就好了。
隨著時間過去,自己由青年步入中年,思想亦大不同,有時自己看過去日子寫的文,
都會覺得文字表達上是何等不堪入目,都會想為什麼當時自己會寫得出如此愚蠢的字。
有時會想把這些文章刪除,但到現在都沒有一篇刪除過,因為這都是印證著自己的過去。

人越大,時間就越不夠用。
由一開始,一星期一篇文章; 到一個月一篇文章,到現在幾個月甚至半年,因為旅行後想記錄當時感受才出遊記。
相信大多數寫Blog的人都是寂寞的,沒有任何回報,就好像自言自語一樣,但Blogging對我來說,只是另一種方式的日記。
或者有天Google決定停止Blogger服務時,就是本Blog完結的日子。




千金易得,知音難求。
現時大部份進入本Blog的都是靠Google搜尋。
希望我寫的文可以幫到其他人,有知音人愛我的分享就足夠了。

Last update: 10-Apr-2016




13 則留言:

  1. 你好 我有D問題想請教你
    我對Programme其實係0認知 但係我想去學Programme ,去寫下APP 。
    我上過網睇好多人都話自學,而我都有上過一D網上教寫HTML5, CSS 既學下,但係去到一D位真係唔知點做。
    我知道自己自學能力唔高, 所以想搵一D班去學,但係我唔需要咩學位果D ,最好1﹣2年可以學教曬基本知識。
    請問你有冇咩建議我可以去邊讀 同 應該要學D咩語言先好呢? 我既目標其實係想自己寫APP 謝謝你!

    回覆刪除
    回覆
    1. 學programming並不需要去上堂, 大多數人都係自學. 至於點樣自學,你大可以:
      1. 選定你想做咩類型既project.
      2. 如你所講想寫App, 就即係Java或obj-C.但只攻一樣,因為一開始你不可能同時理解操作幾種唔同langauge.即使好多人如我十幾年後,能寫.NET/Java/PHP, 但都有分主同副.
      3. 揀好Language同目標, 去黃金買中文台灣書, 唔好覺得英文就會一定更好,起呢個階段陪養出興趣比任何都重要.台灣書多圖易讀, 你會有心機step by step跟住做.
      4.一開始先不要理太多什麼standard(例如夠唔夠OOP)去鎖住自己, 天馬行空都冇所謂.你係熟習緊寫code,debug,開發環境,慢慢吸收果種language/platform既知識.
      呢個過程可能都要1年, 其實而家既programming太high-level, 聽唔少人學一兩年已經寫到App.
      當然仲有好多配合如Database,Server等等都要學.

      其實我相信你可能都是18,19或20出頭, 你有既係時間,有心學一定得.

      由於program世界太廣泛, 學programming目標,寫App即係其中一種目的.
      好似我咁, 而家反而技術係其次重要, 商業上既solution至係最重要.

      刪除
  2. 明,想搵你幫幫手寫軟件,請問如何聯繫你

    回覆刪除
    回覆
    1. Hi Ming,

      有新既programming 工作想睇你有無興趣
      有無時間可以討論?

      刪除
  3. 其實你寫得幾好喎😬👍🏼

    回覆刪除
  4. 你個柬埔寨之旅幾好睇!仲好有用!

    回覆刪除
  5. 我同筆者經歷很似,一樣是醫療機構,然後大集團,弒試過蚊型公司,只是沒有筆者的恆心毅力完成Master

    回覆刪除
  6. 你好!小弟剛剛ive HD 電腦工程畢業,現找工作有問題.因為之前工作不是IT 行業,沒有經驗是個阻力.求指點,謝謝!

    回覆刪除
  7. 您好!
    我都係google隨意搵到呢個BLOG
    同你一樣, 由中學開始寫BLOG, 遊記,
    直到而家快將步入中年, 亦因對香港不感希望而離開左香港, 到他鄉生活.

    非常有共鳴, 呢個年頭仲寫BLOG的人,
    大多感到寂寞, 但堅持了多年既點點心血唔想就咁恨心刪掉

    共勉之

    回覆刪除