2008年10月3日星期五

下星期一又返新工...

雖然近期因為雷曼問題,市道好差,匯豐又炒左100人,地產界又話炒人,但係近呢一個星期,反而連續接到三個interview電話,去左其中一份見工,都係Production House,不過佢有埋Hosting,Consultant既業務。

佢公司度眼見應該有20幾人,但係仲有好多空位,個老細話仲請緊人。全部做Web Application,我就轉左主寫PHP,當然同寫ASP.NET/C#相比,打Code冇咁行雲流水,不過都冇所謂喇,其實到左今時今日,寫什麼語言都再沒有所謂,反正都係搵食。

不過個老細都幾Nice,見工時,老細同PM一起in我,佢仲好笑容過個PM,唔講都唔知佢原來係老細。

返工地點就慘喇,起荃灣廣場果頭,朝9:30am晚7:00pm~
好彩係返5日工,人工幾OK~
比以前份工多幾千,但係工作一定再辛苦o的,希望唔洗再搵工喇....

其實睇返Gmail個Sent box,呢幾個月,我大約send左三十幾份CV出去,有得Interview既,真係得6,7份工。
唔計學歷呢o的老問題,可能係我expect既人工over左佢地budget掛...(我Expect 16K的...)

其實呢間公司有兩個好處,第一就係返5日,第二就係可以著casual wear。
不過自此之後又要過朝早7:00am起身既生活.....

沒有留言:

發佈留言