2009年7月9日星期四

輸打嬴要

8月中就考試了,呢一個月很關鍵,因為唔合格的話,要retake,真是會很麻煩,原本預計2010年8月就讀完,retake的話,就要讀多一年。
總共有兩科要Exam,一科是U234 Web Design,另一科是M359 - Relational Databases: Theory and Practice ,前者我十分有信心,後者就有點淆。

今天上OUHK的學生Forum,見到有幾位同學的言論,令我看不過眼。他們說要"回水",指Web Design的Course浪費他們的時間和錢。原因是學不到東西,功課又唔夠時間做云云。
其實有讀過呢科的人都話易,我自己幾乎沒有看過課本,功課次次都90分以上。因為真的是很基本的HTML,CSS,Perl etc..,如果他們真的覺得沒有知識學到,那功課應該覺得很易,但到頭來又說唔夠時間做,其中有一位,我見到他問的問題連中學生程度都沒有。淺又話冇o野學,深又話難,這完全是輸打嬴要心態。
其實讀得OU都起碼廿幾歲,都唔化既...

抱怨的貼文 :


我的回應:

沒有留言:

發佈留言