2006年8月10日星期四

今年會考零分竟然有20300人~~

今日係放榜大日子,雖然我冇份,會考這玩意亦離開我接近十年,但唔知點解都會好關心。

睇到報紙話十二萬會考生,有25個10A,但有20300人會考零分,佔成差唔多兩成,真係幾嚇人.
參考: 十優狀元25人破紀錄 成績兩極化 2萬人捧蛋2006-08-09

以前經常有人話我:(會考零分,根本冇可能,你亂填MC都有幾分。你係咪交白卷?)
自我畢業後,我一直都答:(係有可能,仲要有溫書,冇亂填,做完到時間至停筆,都係零分。)
最後得到既回應都係潑冷水等等喇。

我相信呢兩萬幾人,都未至於交白卷吧?

今日上左Uwant,香港討論區,香港高登都發現一個現象,就係IVE的確如廣告所講,起好多應屆會考生來說只係一個水泡...

有好多form.5畢業生都不外乎會問:
(死喇,IVE收唔收我?)
(死喇,我得X分IVE收唔收我架?)
(讀XXX出路好唔好架?)
等等...

睇埋內容,好多人揀既科都係百搭,但求就手,易入,唔理自己有冇興趣,報左先。
總之有得讀就叫做完成放榜搵學校既使命。

我好明白會考生低分時既緊張情緒,因為我1999年時,都係會考零分,即使如此,但基於身邊同學同當時心理因素,讀書係我唯一前路,亦未打算咁快出去工作。
所以當年我亦打撞咁去左明愛白英奇,YMCA果o的報讀,乜都報。

但亦因為咁浪費左老豆一萬銀,仲晒左自己差唔多成年時間。
揀讀咩科之前,最好諗下自己係咪真係有興趣。

讀IVE唔同讀中學,讀中學,係冇計,就算自己唔鐘意都要讀,因為就係要會考。

但IVE係就業前或升大學前既訓練同準備,不能馬虎。除非打從心裡想出到社會隨便找份地產經紀就算。

我見有o的女仔揀建築,電子果類後補HD。
老實講,我就真係唔係好信女仔真心想讀呢o的科,只係有位就報咁解。
幾年後出到o黎至知自己唔係做果一行,你張HD其實已經得物無所用,因為根本你唔會做呢行。
等於拎張設計HD去見會計咁解。

所以真係唔好急,諗清楚才決定去讀,如果唔係晒左錢,仲晒左自己時間,始終讀IVE係講緊幾年間既事。

其實我不太願意想見到呢類說話,因為自己未來都係一份子,尊重呢個地方,亦等於尊重自己既未來所得的學歷。

沒有留言:

發佈留言