2011年5月9日星期一

HIS Radeon HD 6670入手記

在懶洋洋的星期六,早上起床的時候,想上一上,網過一日休閒的假期,但沒想到這個時候竟然出現花畫面,害我整個早上就要看看買什麼Display Card。

我原本張XFX 9600GSO死因好奇怪,我發現到Idle時,用GPU-Z檢查,GPU溫度達70度,幾乎一睇HD AVI或者一玩FallOut Vegas即時花畫面,而且Windows 7 Freeze埋,Reboot後RAID-1更要Rebuild。

由於自2008年買過張9600GSO後,這幾年幾乎完全同Hardware脫節。
之後立即上Jumbo網看看硬件報價,看一下有什麼Display Card選擇。

睇過好多測試,發現中檔主流的Nvidia卡由GT440到GTS450性價比都差過ATI 5系和6系,我自己Budget預$1000左右。

去HKEPC討論區睇,好多人近期R5770是首選,千元之下CP值最高,再爬一爬文,原來4月尾剛出了新一代R6770,CP值都好高,還有再低一檔次的R6670/R6570。

R6570又似乎太弱,所以得兩個選擇就R6770同R6670。

出到去黃金商場Comdex睇,無論ASUS/HIS/Sapphire的R6770都太誇張吧。
暫時自己真係未接到一張風扇要用兩條Slot位既顯示卡,感覺上會是一張好熱既卡。

唯有選擇R6670,由於花多眼亂,當時只睇到幾隻牌子Asus / HIS / Sapphire
但原來還有DDR3同GDDR5版本,ASUS那張就是DDR3,相差$80,當然揀GDDR5吧,最後揀左HIS。
his-radeon-hd-6670-graphic-card-t.jpg
返到屋企,裝完最新的Catalyst 11.4 Driver後打過一下Fallout Vegas,不知是否新屎坑三日香,我覺得畫質Sharp過用9600GSO好多。
室溫26度下,一般Windows 7上上網,GPU-Z顯示溫度42度,打機時,就升到上50度左右。

不過大家都知道ATI Driver很不穩定,幸好玩FallOut Vegas時未出現什麼問題。

貼一貼GPU-Z

沒有留言:

發佈留言