2011年1月16日星期日

公開大學畢業証書收到了!

今天終於收到了畢業証書...可能等得太久,對畢業那種興奮都沒剛考完試時那樣強烈,所以心情都沒有特別。

証書的紙質同設計上,仲差過IVE果張Cert,有點失望。
除了畢業証書,還有一個紀念品,不過是一個Cheap雞夾夾。

無論如何,總算鬆一口氣,這四年間的IVE和OU課程,總算告一段落,希望自己在工作上可以藉著學歷更上一層樓。

下一站或者是去Poly讀Master,雖然我講過沒有打算短時間內再進修,但都按捺不住自己去看看下一步可以有什麼選擇。

就我自己所見,非Hons的Degree計,公大/城大/理大的Master課程都會收,聽說它們的收生條件都把工作經驗列為考慮因素之一,當然如果你是Hons-Degree就多數都收,但如果好似我咁,加埋工作經驗都好大機會。

學費方面Poly返而最平,因為經Poly既CyberU讀,一個Credit $2200 (正常$2750-$3200),CyberU等同OU的Part-Time Distance Learning,以一個Master 30 Credit計,合共$66000...
其他如OU或者City閒閒地都8,9萬。而且講真,Master Degree實在揀一間比較出名的好。

不過遲o的再諗...在職貧窮的我,暫時未應付到龐大的學費。

公開大學畢業証書公開大學畢業証書

9 則留言:

  1. 香港 D Master又係死讀爛讀。MPhil要做研究未必0岩識業導向的你。不如開始搏殺搵錢。 :wink:

    回覆刪除
  2. 果時City畢業禮見到,o係數字上,degree畢業同master畢業既人數係差唔多,都是三千幾.
    即是市場上有很多人都有master!
    剛degree畢業時都有想過,終有一日自己都會讀返個master. 但而家做了幾年,基本上心態上已經冇可能會再讀d電腦電子野,但其他科的,就算唔考慮收唔收我,都唔知讀咩好.
    出黎做野之後,日日返工放工,好快又一年,下個月就廿八歲,如果仲拖拖下咁,遲就好似遲些就冇機會了!

    回覆刪除
  3. 其實我都不想讀電腦科!再讀電腦,條路一樣好窄!
    不過我上香港討論區睇,好多人都話而家大學收Master要求好鬆!
    如果冷門科,連Topup Degree都報得。
    不過一個Master實在太貴。

    思朗仔原來你已經28歲!

    回覆刪除
  4. 我差mt201一科就ok啦,1/2考啦,仲有6日就死期到

    回覆刪除
  5. 放心喇~果時我Exam,Short Question部份已經夠合格,Long Question最記得係一條功課都有既JSP+MySQL。你睇返我old post都有講過下。
    最緊要記得任何情況IO,SQL,Stream,Network Operation都Try..Catch...實冇死~~

    回覆刪除
  6. 我仲記得個時同你講過我同你都係修同樣既科,我仲跳級修mt311讀到隻野咁,
    一口氣讀三科(m359,mt311,u234),其實mt311仲難,而家呢d係基本野,想最少拎p3

    回覆刪除
  7. 師兄,我同你好似,同樣是會考0分,同樣是做IT,同樣是之後讀返degree。
    但我沒你咁上進再讀Master,因為真是怕怕和讀完之後唔知有咩用。

    回覆刪除
    回覆
    1. 其實我都冇讀,只係想讀....
      坦白講,我同你一樣都知道香港讀IT既master其實真係冇乜用。讀個PMP, ITIL, PRINCE2, 更加有用。仲要平好多。

      刪除