2014年5月19日星期一

準備PMP考試

由上年12月到現在,幾乎大部份時間都在忙PMP考試,
先後已經睇過三大本書 - PMBOK, Rita Exam Prep, Head First PMP

每本都約600頁,全英文,每次睇完都頭昏腦漲,直到今年4月至睇完幾本書。
還專程起了一個新Blog叫 JustPMP,方便我自己做筆記之用。
暫時內容好亂,Pass左之後至整理一下,唔合格就講乜都冇用。

由於我係自修,冇報讀任何PMP課程,所以又要報一些PMI認可的網上課程。
最後揀了WhizlabsPMP Exam Simulator,做800題MC,合格後就可以有43個PDU的考試資格。

其實PMP真的不用去報課程,考得PMP的人應該本身都有一定工作經驗,有一定的專案管理經驗。
不可能會不明白參考書講的道理。因為PDU而花錢花時間去上一些依書直說的堂,沒意思的。

完成Whizlabs之後,我拿到43PDU,就立即去Apply真正的考試。
5月10日上網報名,填一大堆資料,最繁複的就是填工作經驗和Project管理經驗。
幸好PMI 可以經由Linkedin Import資料,省回我不少功夫。
之後等等等,心急如焚,等到今天5月18日終於等到Email回覆通過Review。

立即網上俾考試費,最令我擔心的時候到了,就是我會不會要求被Audit呢?
PMP考証Audit是隨機的,其實正常提交証明文件一般都可以通過,但是實在很煩,
聽說要返舊公司拿工作証明的簽名,又要學歷証明,還要HardCopy寄去外國,總之就係煩。

好彩我一交錢之後,立即收到Email証明我唔洗Audit,可以立即上Prometric預約時間。

聽講香港的PMP考試地點是和GMAT/TOFEL Share同一個試場 (黃大仙考評局),所以難怪名額咁緊張,
我今天預約,最快都要7月22日至有位,而且都是早上9點的場次,但我想在下午1點那一場 (因為想有充足睡眠),
最後D-Day決定在8月5日下午一點,還有兩個多月時間,好讓我做Rita Fast TrackPMStudy

其實為左考PMP真係花左好多錢...
PMP參考書 約HKD$1500
Whizlabs 約HKD$1000
模擬考試(Rita/PMStudy) 約HKD$2000
PMI 考試費 HKD$4000

希望可以一Take Pass喇。(重考要再俾HKD$2000元的...)

Whizlabs的PMP Exam Simulator,完成後會俾張咁既圖我。


報名, 呆等一個星期:


速速磅水:


直接拿到PMI Eligibility ID,唔洗Audit:

2 則留言:

  1. 你很用功及有計劃去學習pmi.
    想現在已考到你想要!

    回覆刪除
    回覆
    1. 是的, 已經在上年2014約9月時pass. 不過坦白說,PMP在香港對工作或晉升上,其實幫助不會太大, 但讀PMP的確會學到好多學問. 其後我開了一個PMP主題Blog - http://justpmp.blogspot.com/ 有興趣可以看一看.

      刪除