2012年10月30日星期二

SmarTone $68 限速3G測試

用People (中國移動香港)的$68 GPRS任上Plan都有按近兩年時間,慢的確係好慢,但Check下Email,上MSN/QQ,睇下PHP版生果日報都還OK的。

本來3G/4G Plan,幾百蚊月費不是什麼沉重負擔,但我自己極少在街上睇Youtube,又不用Share給其他電腦用,所以上網都唔需要咁快。

呢排好多人都用限速3G,原因都不外乎係平!
電訊數碼 $68 Plan數碼通 $68 Plan,前者要簽約同口碑好,後者唔洗,但個個話唔好。

但反正唔洗簽約,試下無妨。

用左都有一個星期,其實我覺得都唔錯,Download一般都去到60KB/s,Upload都有30KB/s,叫做係People GRPS既3倍速度,上Youtube睇標清片都夠用了。

可以睇下圖,圖中數字是KB/s計算。
紅色框是數碼通
燈色是People
最底那個恐怖速度是我家中的WIFI,可以不理...

2012年10月18日星期四

地球上最凍的地方 - 零下70度

香港的冬天,10度以下的溫度,我已經快凍死。
但地球上最凍的地方是這裡 - 位於俄羅斯的Yakutia,最凍可以達零下70度。