2008年6月4日星期三

IVE HD 畢業了!!!

已經有十多天沒有寫Blog,原因是因為今晚的IVE Final Exam。
所以要溫習一下,而且一直都擔心的科目 - Knowledge Management & Workflow!!! 考試大成功!!

我預計有60-70分左右,過完今晚之後,基本上我已沒有需要再回青衣IVE了。
6月10日交埋最後一個Project就功德完滿,靜待畢業。

今晚在IVE Canteen溫書,可能係Exam期間,真係爆滿多人。嘈過酒樓!圖書館更加唔會靜得去邊。

不過我另類溫書方法就是在這樣一個惡劣的情況下,我背默一次自製的Q&A,如果答得出的話,Exam應該都可以答到。

在IVE Canteen食過最後的晚餐,約6:30pm左右,突然行雷閃電,又大風....最後8:30pm交卷,走果時有點唔捨得,始終我在IVE這兩年都燃燒青春和流過不少汗水(因為路程遙遠,每晚放工趕返學都大汗踏細汗)!

不過聽香港討論區的人說,其實今年IVE HD一年學費都要$HKD 20000-30000,因為政府已沒有資助IVE了,IVE要自負盈虧。所以我讀的HD 45381 - Higher Diploma in Multimedia & Internet Applications,原來上年已經再沒有開辦,我那一年是尾班車了,好彩~
還記得2006年7月時,去IVE Interview的Blog文 - < IVE Interview >,輾轉兩年時間,咁就渡過了!

下一站就是香港公開大學,已經決定左讀公開大學的Bachelor of Computing 電腦學學士,Transfer Credit後,我只需要讀40個Credit就可以拎到學位。我詳細睇過佢Credit exemption後,選修科會係以下呢4科:
U234 Web Site Design
M358 Relational Databases
MT201 Computing Fundamentals with Java
MT311 Java Application Development and Programming Languages

扣除持續進修基金,Total大約$HKD30000學費,最重要是因為可以Transfer Credit,再讀兩年就可以畢業!

5 則留言:

  1. 好感動...
    剛認識你時, 你還只是自學成功的...

    想不到, 才幾年時間, 就快成為大學生了....

    人生真的很奇妙...

    回覆刪除
  2. 神明!!加油呀!!佩服你的恆心~~

    你的讀者上

    回覆刪除
  3. 未來師弟! 努力呀!

    ----------------------------------------------
    從思覺谷到tv谷認識神明, 你寫program真勁子!
    我當年都係Haking Wong磨左2年, 走左2年我讀那科(商業系的)就摺左.
    去OU遙距讀左4年160credit(當時冇得transfer)攪掂個bba(hons)!
    都讀過OU的it course, 對你來說好easy的, 我讀java就真係唔得了(MT800).

    回覆刪除
  4. GOOD!
    講真唔講將來好唔好, 中五出來仲肯讀番書, 囉到個DEGREE, 起碼對得住自己.

    好過好多因為人工高而變得不思進取地踏入中年的人.

    回覆刪除