2008年6月28日星期六

辭了職和報讀香港公開大學了~

其實早在5月時已經辭了職,不過都是近期至離開公司,但都是半離開,因為老細叫我回家工作,執埋o的手尾~
現在差不多7月,自己預計8月尾才搵工,今次真係要好好放下假。想去旅行,不過我一個人,除左上大陸之外,去其他地方都幾危險。有想過一個人跟團,但似乎有o的怪。但係我想買部相機(當然係傻瓜機),周圍去,周圍影下相,浪跡一下天涯。唔想放長假都只得打機或上網。

今天親身去左Open U報名,問左一連串CEF,Credit exemptions (Credit-Transfer)等等問題,OU的Staff真係好好人,講解得好詳細。
最後決定報讀呢個課程 - Bachelor of Computing
要讀以下4個科目 :
U234 Web Site Design
M359 Relational Databases
MT201 Computing Fundamentals with Java
MT311 Java Application Development and Programming Languages
我預計2008年10月會讀U234同M359,2009年4月會讀MT201,到2009年10月會讀MT311,換句話說最快畢業就是要1年半時間了~

我之前一直煩緊OU申請程序,不過而家明白晒,我就起度講下OU的持續進修基金和Credit exemptions喇~

持續進修基金 :
當你交了OU的Application Form後,約一個月,佢就會寄學費單同一o的文件俾你,當中有你個Student No同証明已經取錄左你,呢個時候你要起開學之前申請CEF,詳細資料可以睇呢度。需要注意不是每一科都可以申請持續進修基金,上面所指的時間是你該科目。而不是入學時間。例如你或者要到第二年的第一科才可以申請的話,那你在此之前並不需要做任何手續。

Credit exemptions : (即是一般所指的Credit Transfer)
可以幾時申請都得,但係並不是就隨便把IVE/副學士的成績表影印副本就可以。
首先要問OU拎一份Form , 跟住有兩種做法:
1. 帶同你既Cert 去民政事務處做學歷宣誓。(似乎有點誇張,不過真係要咁做)
2. 要求你的學校(如IVE)出一份Certification,証明你有該學歷。
跟住寄返OU,仲要俾$3120做手續費咁就搞掂。 (OU點都要賺一筆....)

不過我覺得o的副學士真係幾慘,今日同場有位哥哥就慘,佢報Bachelor of Science in Computing and Networking,同樣都係Part-Time Degree,佢拎住PolyU既Asso,都係只可以Transfer 50 Credit ...
佢聽見我IVE HD可以Transfer 80Credit,佢真係眼都突埋...
所以副學士真係香港教育的笑話,又貴又唔合理。

沒有留言:

發佈留言