2008年4月16日星期三

地球不會出現巨大怪物?

剛睇完Cloverfield 末世凶煞 (好遲才有得看...因為我等DVDRip版) ,很多人說套片很差,但我覺得幾好看的。我遇到好既片,就會想理解多一點套戲既背景,會上IMDB睇下演員叫咩名,睇下套戲本身既FAQ,不過我發現一些幾得意既的事。

根據IMDB Cloverfield FAQ中既Could a creature really get that big? ,原來根據物理學同生物學,地球上係唔可能出現如哥斯拉般巨大的生物。大約係因為佢地承受唔起自己既體重。

我英文就唔太好,唔夠膽翻譯。大家可以自己去下面條Link睇睇:
Could a creature really get that big?
The Biology of B-Movie Monsters

2 則留言:

  1. 有興趣可以睇下一本漫畫叫"空想科學大戰",入面講既野都係以科學既角度黎解釋一d戲入面不可能既地方...個故仔幾好笑嫁...值得一睇!

    回覆刪除
  2. 睇過 newton, 話個啲超長頸恐龍係唔可以抬起頭 -因為個心唔夠力 pump 血到個頭度

    回覆刪除