2006年8月10日星期四

回到童年 - 青衣長亨村

可能我年紀真係開始大~開始懷舊,想搵返好多唔見左既記憶~

上星期去IVE註冊時,突然想上去長亨村睇下,因為真係冇乜幾可去開果頭。本來諗住去荔景,但係我細個時住既荔景山屋村已經清拆左,係果o的木屋徙置區,而家已經唔可能再見得到,當年我屋企真係窮到喊呀我~

住左長亨村都有差唔多8年,係因為荔景山臨屋區要清拆,房屋署安排我地轉去公屋至有得住。

由細住到大,由乖學到壞,真係有晒我開心同唔開心既時間。
難忘既回憶,返到去果頭,即時感受返多年前既感覺。

長亨村冇乜點變,但睇上去好多地方已經好陳舊。突登去返果時細個小學成日去玩既新華文具店,同老板娘傾計,佢問我全名係乜,我講俾佢聽,佢竟然仲記得我,仲記得我果時起佢度玩四驅車o添!!!所以佢應該係真係仲記得!!!

我忍唔住拎左部手機周圍影相,其實o的村民覺得我好怪,可能會心諗:(又唔係豪宅,公屋有什麼好影?)
o的人係咁望住我,以為我影佢地,不過我都唔理人點睇,影左一o的相。

我以前細細個就係起呢個公園玩架la ~~


以前呢度好多龜...而家得返o的垃圾袋~.~"


呢個係煲臘好地方~細個打乒乓球就係起呢度木台度~~


藍球場以前係俾我地踢波架~但點解連個藍板都冇埋..


以前呢度間唔中都會嘖下水,而家咩都冇。右邊果張,係社區會堂後面,以前應該有部水機,而家冇埋~


細個經常去既呀波羅同7仔同文具舖,竟然仲起度!!!

沒有留言:

發佈留言